Hani's Precious

Monday, April 15, 2013

Sarapan Ubi Rebus & Sambal Tumis

As Salam...

Me cuti hari niiii...!!!!

Jemput sarapan ubi rebus ngan sambal tumis. Makanan yang kerap me makan mase kecik2 dulu tapi mase tu ubi hasil tanaman mak & bapak. Laa niii... beli jer la, nak tanam kat mane...dalam pasu??
Zaman dulu2 ubi kayu memang laa antara makanan ruji. Dulukan tak semewah sekarang. Daripada ubi boleh jadi bermacam2 jenis makanan. Selain rebus & goreng, arwah mak selalu jugak buat lepat, bingka, tapai, ubi getuk & bodin - me tak tau nama sebenar 2 jenis kuih ni tapi kami panggil ubi getuk sebab ubi rebus tu arwah mak akak hancurkan, lepas tu campur gula pasir & kelapa parut, masukkan dalam loyang, potong & dah boleh dimakan... simple & sedap!!. Bodin pulak... tah kenape orang panggil bodin pun me tak tau, ubi mentah yang diparut macam nak wat lepat tu, pastu masukkan dalam daun pisang, gulung macam bentuk lempok dan rebus, bila dah masak... potong kecik2 dan makan dengan air gula melaka dan kelapa... sedapppnyer!!! Dah sangat2 lame me tak makan kuih ni... rasanyer last makan masa zaman2 sekolah dulu. Teringin sangat nak makan sekarang ni... nanti bile balik kampung, me nak request Atam tolong buatkan. Mase kecik2 dulu me selalu tengok mak buat, menolong sambil mengacau.

Ubi kayu yang me masak ni me beli kat Chow Kit malam tadi,  bukan senang nak ajak En. Somi tu pegi... kena merungut2 dulu baru dapat pegi. Walaupun pasar sebelah malam ni tak besar mane pun tapi sayur2an & bahan2 basah seme fresh2. Geram tengok sayur2an tu... banyak sayur2 & ulam2an kampong, yang me tak tau nama pun banyak. Untuk orang2 yang meniaga memang sesuai sangat beli kat pasar malam Chow Kit ni, regenyer mesti lebih murah sebab jual borong. Hasil laut pun fresh2 sebab baru sampai.
Ubi kayu ni sekilo RM2.00 jer, kat Muar dulu me beli RM2.50 sekilo. Me cadang nak rebus & sira dengan brown sugar tapi teringat ada sambal tumis, so cicah ngan sambal tumis jer la. Sesekali dapat makan ubi rebus ngan sambal tumis ni.... hmm.... sedapnyer. Teringat zaman dulu2. 
 Bukan selalu dapat makan makanan ni sekarang... sangat menghargainye bile berpeluang makan makanan warisan ni


 tomei2 mummy

No comments:

Post a Comment