Hani's Precious

Friday, January 31, 2014

Telur Masin Untuk Bunga Pahar

Asalamualaikum...

Banyak cite nak entry tapi tertangguh sebab busy dengan keje2 persiapan kenduri. Ni antara keje hari Khamis lepas. Keje me ialah bersihkan telur masin @ telur asin. Telur ni nanti nak dibuat bunga pahar & letak kat pelamin. Dah jadi kebiasaan orang2 Johor buat telur pahar guna telur masin ni.

Sebelum dibersihkan
 
Selepas dibuang tanah yang menyelaputi telur

Siap untuk direbus... putih melepak dah kulit telur tu

Proses meletakkan telur kepada bunga pahar
 
Selesai sudah proses menyiapkan bunga pahar telur masin. Bunga pahar ni daripada daun getah. Anak Pengarah Risda ler katekan... so kene la ader ciri2 kegetahan tu... hahahaaa!!

Wednesday, January 29, 2014

Rewang Goodies Kanak2

Assalam....

Ni keje 2 hari lepas.... Rewang ler sangattt...bukan banyak pun,  dalam 200 bungkus jer.  Buat  4 orang... Sekejap jer siap.

Bahan2 goodies... Simple2 jer


 

 Siap sudah....

Tuesday, January 28, 2014

Gula2 & Jajan Old Skool

Asalamualaikum...

Semalam me ikut  Anjang, Kak Chah & Atam pi beli barang2 untuk kenduri. Antaranyer  pi beli barang2 untuk goodies kanak2.  Seronok me  pegi kedai ni sebab banyak gula2 zaman me kanak2 ader kat kedai ni.

Yang ni me panggil kacang moden.. Kacang tanah yang disalut dengan tepung... Jangan tanya kenapa dipanggil kacang moden sebab me ikut jer orang lain panggil macam tu

Asam duit atau nama rasminyer Haw Flake. Sekarang me dah tak makan dah sebab takde tanda halal. Dulu2 belasah jer...

Gula2 getah... Me rase hampir setiap hari me beli gula getah ni dulu. Sekarang pun dah stop beli... reason yg same macam Haw Flake jugak ler

Buah Kana. Tak sangka sangat masih ader lagi rupernyer jajan ni.. pun stop beli sebab takde tanda halal gak & me rase makanan ni impot from China ni

Coklat Duit Syiling Emas... suke tengok coklat ni... cantikkan..

Namanyer gula2 udang tapi me panggil gula2 bantal sebab rupe macam bantal peluk. Pun kene stop beli jugak... same jer reason macam yang lain tu
 
Banyak makanan2 yang takde tanda halal, so jangan laa belasah jer. Dulu agak jahil, so bila dah tau menilai & membezakan... kena laa berhati2kan. Ape yang kita makan akan jadi darah daging kita, so tak nak la ader bende haram dalam badan kitakan.

Monday, January 27, 2014

Buntil

As Salam....

Haa.... Me dah di Muar sekarang. Balik ngan Anjang & Kak Chah hari Ahad lepas. Sampai di Muar dalam kol 9pm gitew. Wahhh... Kemah untuk kenduri kahwin dh pasang dah. 

Aper  yang me nak citer ni pasal sejenis makanan.... More to lauk laa yang dipanggil Buntil. Ya Allah!! Dah lama sangat me tak jumpe & makan mende ni. Seingat me last me makan mase zaman kanak2, tak pasti la mase tu dah sekolah ke belum. Makanan ni dibuat menggunakan daun keladi & intinyer kelapa parut, ikan masin & rempah ratus. Ala2 sejenis makanan lagi yang dipanggil Botok2 tu. Selain orang Johor me tak tau laa depa tau ke tak makanan2 ni.

Teringat dulu mase kecik me temankan mak pegi amik daun keladi untuk buat Buntil kat parit depan rumah. Daun keladi tu akan dijemur sebelum direbus (part jemur daun ni me langsung tak ingat... Ni Atam yg inform). N Buntil ni direbus berjam2 gitu... Me tak ingat berapa jam tapi memang lame.

Ni laa rupe si Buntil tu... Yang ni mak sepupu yang buat. Daun keladi diletakkan beberapa lapis, kemudian letak kelapa parut yang dah diperisakan & letak ikan masin then bungkuskan elok2. Yang ni mak sepupu letakkan telur ikan dari Sabah. Ckit punya beso telur ikan tu.

Arwah mak buat dulu, guna tali batang pisang untuk ikat Buntil tu. Buntil ni part yang me paling suke ialah daunnyer instead of inti tu. Ikut selera masing2 ler kan

Future nanti tak tau laa ader ke lagi orang yg pandai nak buat Buntil ni kan.

Sunday, January 26, 2014

Bila Kerajinan Memasak Me Bersembunyi

Salam Ahad...

Ni dinner malam tadi sebenarnyer. Ya Allah... Tak tau laa kenape...kerajinan memasak me menghilang tah ke mana agaknyer. Semalam makan mee hoon sup pasar malam & hari ni pun tak masak jugak. Nak makan kat luar pun malas. Bile dah 'MM' ni kan, memang tak laa nak tunjuk2 rajin. Kalau masak pun yang paling simple ler. Ape lagi mee segera laa tapi Alhamdulillah Allah bagi me idea... Jangan makan mee segera, oder jer pizza...heee!! Haa... Betul tu, tetibe teringat me kan ader kupon free, so guna la kupon tu. Dapat kupon tu mase last oder dulu sebab depa deliver lambat 1 jam.

Me call En Somi, bagitau me nak oder pizza... Dier kata ok oder la tapi oder 1 jer. Huhu... Memang ler oder 1 jer sebab 1 lagi dapat free. Bile me call, operator cakap siap dalam mase 1 jam sebab tengah banyak oder waktu tu... Heee... Me akan dapat kupon free lagi sebab sepatutnyer kan diaorang kene deliver dalam mase 30 min jer. 

Tak sampai 1 jam pizza dah sampai... Wah!! Ader free garlic bread lagi tu. Dapat pizza free, garlic bread free & kupon free yang baru. Syukur Alhamdulillah. 

Ni laa pizza kegemaran me tuu... Spicy Sambal & Sambal Veggie (yg ni 1st time try). Biasanyer kalau me oder domino pizza, Spicy Sambal ni wajib oder & yang satu lagi tu me tukar2.
Laa ni me dah tuko selera dari Pizza Hut ke Domino Pizza sebab me sukerkan crust domino pizza yang nipis tu... rangup.
 
Spicy Sambal
 
Sambal Veggie
 
Jom makan...
 
 
Esok dah nak balik Muar... bye2 KL...

Thursday, January 23, 2014

Sedih Bile Teringat...

Salam Sejahtera...

Sekarang ni me tengah rase bersalah & menyesal.. kesal.. kenape laa me tak tolong dier. Tu laa... kekadang tu nak buat perkara baik pun teragak2 & rase segan. Tak bagus betul perangai cam ni... adoyaiii.. Me kene BERUBAH. Kekadang  jadi teragak2  tu sebab terpikir...  sudi ke dier terima pertolongan  me?? Kalau dier tak sudi nanti... malu jer. Lagi malu kalau kena sembur or jerkah depan orang ramai.
Hari tu... mase me pegi pasar, mase kat gerai ikan, tak lame lepas me sampai, dalam seminit dua, ader sorang pompuan sampai, dier bawak anak kecik sorang. Me pilih ikan kembung yang me beli 5 ekor.. RM12++ tu. Me congak2... ikan kembung tu sekor dalam RM2.50 ler gitew. Kakak or adik tu (me rase adik kot) me perasan dari ekor mata me, dia pun cam nak beli ikan kembung jugak... sebab tu dier tunggu me habis pilih dulu. Me perasan dah ader beberape plastik barang kecik2 kat tangan dier.  Lepas me selesai, dier pilih pulak ikan kembung tu. Me ni pemerhati jugak orangnyer, sementara tunggu aunty buang perut ikan, me tengok kat tangan adik ni pegang duit RM2 & me perasan air muke dier cam risau gitew. Me tengok dier pilih 2 ekor ikan kembung, tak besar mane pun & lepas tu dier suruh aunty timbang ikan tu. By this time me dah pun melangkah ke gerai sebelah tapi me terdengar dier cakap kat aunty, dier takut tak cukup duit...orang pesan suruh beli, then aunty cakap... RM4++ gitew, kalau tak silap me... then adik ni cakap... ooo x cukup duit saya.
Me terpikir2 sambil kaki melangkah ke gerai sebelah, duit RM2... beli ikan hanya 2 ekor... takut duit tak cukup. Ohh!! Dan2 me rase sedih. Terpikir me, betul ke orang suruh beli??  Ape2 pun... tak kisah laa... orang pesan suruh beli ke or memang dier punyer sendiri ke, yang nyata kat sini, ramai orang2 yang kurang berkemampuan di luar sana yang semakin merase tertekan dengan kos kehidupan sekarang ni. Semua barang berlumba2 naik reger... takkan hari2 nak makan kangkung.
N aper yang membuatkan me menyesal sangat ialah why i'm not turn back & ask her if I can help her to pay for the fish. Ooo... menyesalnyer!!
Teringat2 lagi ni... Me berdoa sangat2 supaya bebile me turun ke pasar lagi nanti, me dapat berjumpe lagi dengan adik & anak kecik dier tu. Sekurang2nye me mungkin boleh bagi duit beli jajan kat anak dier or buy something for her.
Peringatan untuk diri sendiri & sesiape jua yang bace blog me ni

Me akan ingatkan diri me & cube kuatkan diri untuk tidak malu bile nak berbuat baik
 

Ketahuilah kamu wahai pemimpin2... ramai di kalangan rakyat mu yang susah sedangkan korang senang jer mengeluarkan kenyataan itu ini & menyalahkan faktor tu.. faktor ni menyebabkan barangan & perkhidmatan naik reger. Satu mase dulu, ayam mahal... senang jer cakap jangan makan ayam.. makan ikan. Haa... sekarang ikan mahal... nak makan aper, makan kangkung ke?  Tol naik reger... tak nak bayar tol, lalu jalan tak de tol. Dan yang terbaru bile tambang bas sekolah naik pun masih nak menyalahkan rakyat jugak dengan alasan sikap ibubapak faktor tambang bas naik... what a stupid statement. Cukup2 laa buat statement bodoh cam ni. Tak malu ke ko tu menteri tapi kuarkan kenyataan macam sengal jerrr...

Wednesday, January 22, 2014

New Delhi... Tunggu Me Datang!!

As Salam...

Ala2... filem Istanbul Aku Datang gitew. Poodah.... jangan nak perasan... hahahaaa...

Haah.... lega!! Settle sudah urusan pembelian online tiket ke New Delhi. Plan dari taun lepas lagi ni, cadangnyer bulan 11/2013 nak pi tapi disebabkan nak tunggu jugak tiket Malindo Air,  sampai 2014 baru terlaksana. Malindo laa... asyik tangguh, tangguh & tangguh jer penerbangan ke New Delhi. Tapi bukan salah Malindo pun... Lewat sebab tunggu kerajaan India kuarkan permit. Dari bulan 8, naik ke bulan 9, 10, 11 & akhirnyer me dah malas nak kisah biler diaorang nak on penerbangan ke New Delhi... sampai laa dalam bulan 12 lepas anak saudara me yang duk di Delhi inform.. Malindo dah on penerbangan ke sana.

Semoga Allah permudahkan urusan me & ahli kuarga yang lain ke sana nanti. Ameen!!!

Buy 1 Get 1 Free... Konon laa tapi rege tu memang dah termasuk rege tuk 2 orang pun... Cuma ader less rege promosi ckit jer. Apa2 pun memang murah banyak ler kalau compare ngan MAS kan, tu yang setia menunggu Malindo Air tu. Alhamdulillah... Tercapai akhirnya..

 

Tibe2 Kangkung Jadi Femes

As salam...

Me tak nak cite banyak pasal kangkung ni.. Bahaya... Dah jadi isu sensitif sekarang.  Cumanyer dalam banyak2 lagu kangkung yang me dapat.... Lagu kangkung yang tiru lagu budak korea ni yang me paling suke. Memang me dah dapat lama lagu budak perempuan Korea ni... Geliati tengok dier nyanyi. Penuh dengan ekspresi gitew. Tapi me tak upload ler lagu kangkung tu kat sini... bahaya.

Kita layan lagu ni je laa... Sesape nak tengok lagu kangkung versi korea ni, cari jer kat youtube.
 
Penuh bersemangat budak pompuan ni nyanyi. Very talented & lebih menggelikan ati kat sub title tu.... hahaaa..
video

Tuesday, January 21, 2014

Bile Malas Memasak

Salam Sejahtera...

Ni ler makanan2 biler penyakit 'M' datang tapi ni bukanlah yang me masak semalam.... Ni seminggu lepas. Nasib baik ler En Somi tu tak kisah sangat... tapi kadang2 kisah jugak ler. Bukan selalu pun, sesekali jer. Me tau bukannyer elok pun kalau selalu makan mee  segera ni & nak masak mee segera pun ader caranyer... me rase me ikut cara yang betul. Cara yang betul tu ialah rebus mee segera dulu... bile dah kembang, angkat masuk dalam penapis, siram ngan air panas & toskan mee tu. Buang air rebusannyer. Untuk buat kuah me didihkan air baru. Bile kuahnyer dah siap... Curahkan jer ke atas mee. So, takde laa kita makan sekali ngan lilin yang katenyer disalut kat mee segera tu. Kalau tak buat cam tu, katanyer mee ni akan ambik mase 4-5 hari baru hadam. Perencah pun selalunyer me masukkan separuh jer.

Boleh bace kat sinisini & sini info pasal mee segera ni. Jadi takut lak nak makan mee segera bile bace info2 ni. Ape2 pun kalau tak boleh tinggalkan makan mee segera... kurang2kan lah. Kalau boleh tinggal lagi bagus.

Mee segera kurang kuah. Me kalau masak mee segera, memang tak suke banyak kuah

Menu yang ni pun kalau hari penyakit 'M' datang jugak tapi ader sikit rajin laa.
Nasi goreng, tak kisah ler kampong ke, cina ke... janji nasi goreng

Monday, January 20, 2014

Me Ke Pasar Hari Ni

Assalamualaikum...

Me memang2 ler malas sangat2 nak kuar ke pasar... walaupun bukan jauh mane pun pasar tu dari rumah me ni. Tapi sekarang ni bukan ke pasar jer malas... nak kemane2 pun malas. Rase tak selamat jer kalau kuar sorang2, me dah jadi penakut gitew. Kalau dulu me laa paling tak kisah sekali, gi jer mane2 sorang2 diri pun... no hal. Hmmm!! Mesiakan dah tak aman sekarang, walaupun ader orang tu kate "Syukur laa, mesia masih aman". Aman sangaattt laa!!! Nk habaq hang.
 
Walaumacam mane pun me berjaya jugak kuar ke pasar hari ni. Tujuannyer nak menambah bekalan makanan yang dah berkurangan. Takde laa banyak sangat me membeli-belahnyer sebab pikir2 tinggal seminggu jer me kat KL ni sebelum balik ke Muar pada 26hb nanti sampai ler raye cina. Saje nak balik awal untuk persiapan kenduri kawin Huda. Me balik sorang... En Somi keje, dier balik sehari sebelum majlis. Kalau beli barang banyak2 pun... bukannyer ader orang nak masak nanti. Makan kedai ler jawabnyer orang berdua tu... En Somi & anak buah me si Azri. Kalau rajin depa masak me segera ler tu.

Ni ler barang2 yang me beli tu.
Ayam sekor RM19, daging RM10, ikan kembung 5 ekor RM12++, sotong 4 ekor RM7++
 
 Sayur2an ni seme RM4 & santan RM2.
Me beli sawi, tak beli kangkung walapun kangkung dah turun reger... hahahaaa.!! Nak sebut jugak pasal kangkung tu... heee...
 
Total seme RM 55 hengget... reasonable jugak laa kot. Dalam zaman sekarang yang semenyer naik reger ni, cam berpatutan jer rasenyer dengan reger cam tu tapi kalau kite dapat pemimpin yang lebih bijak, mungkin dengan RM55 hengget tu me boleh dapat lebih lagi barang2 kot... Heeiii... ader jugak tapinyer tu... heee...

Sunday, January 19, 2014

Rainbow Cookies

As Salam...

Tercapai akhirnya hajat me nak merase biskut pelangi ni. Selalu nampak kat blog2 masakan & kat fb jer. Sedare me kat Kelantan, dier ader kedai bakery & selalu gak dier post gamba biskut ni dalam fb. Cam sedap jer tengok... sebenornyer wane tu yang lebih menarik perhatian me.

Akhirnyer berjaya jugak membelinyer. Me beli dari sorang penjual ni kat fb. Cantik sangat... berwane-wani gitew. Teruja nak merasenyer. Rase sekeping... cam takde rase aper pun, makan lagi sekeping pun same jer.. cume ader rase manis jer. Makan lagi.. pun same gak. Hmmm... so kesimpulannyer.... rase tak seindah rupe gitewww. Tak tau ler yang ini rase dier kureng ataupun rase biskut ni memang cam ni. Rase betul2 cam putih telur & gula jer.

Tak pe laa... cukup ler sekali ni jer me beli & makan kecuali ler kalau lepas2 ni ader orang nak belanje me. Tapikan me ader terbace pasal colouring makanan ni, tak berape elok sebenarnyer, boleh merosakkan hati & buah pinggang. Urgghh!!! takutnyer. So, nampaknyer me kene laa mengurang2kan pewane dalam makanan lepas ni. 

Wanenyer sangat2 cantik & budak2 mesti suker tapi tak boleh makan banyak2 biskut ni. Manis & perwarna yang banyak digunakan.

 

Tuesday, January 14, 2014

Salam Maulidur Rasul 1435H

Salam Maulidur Rasul...

Dah 1435 tahun Hijrah... Ini bermakna dah 1435 tahun Rasulullah berhijrah dari Mekah ke Madinah. Insyallah satu hari nanti me akan sampai di dua tanah suci ini untuk melawat Rasulullah. En Somi dah sampai 2 kali tapi bila me pegi nanti me mesti nak dier pun ader sama jugak. Semoga Allah makbulkan hajat me ini & doa me supaya dipermudahkan segala urusan me di sana nanti... Ameen!!!

Taun ni En Somi me terpilih untuk mewakili opis dier untuk same2 berarak di perayaan sambutan Maulidur Rasul yang diadakan di Putrajaya. Pukul 4 pagi dier dah bangun... Pukul 5 berkumpul di opis & bergerak ke Putrajaya. Selalunyer dibuat di stadium tapi taun ni diadakan majlis sambutan Maulidur  Rasul di Masjid Putra yang cantik tu.

Me tengok kat tv jer. Same2 menghayati Maulidur Rasul. Jom perbanyakkan Selawat ke atas junjungan kita Nabi Muhammad Rasulullah SAW.

Ihsan dari google
 
Mafhum sabda Nabi Muhammad SAW : "Sesiapa yang sukar menunaikan hajatnya, hendaklah ia memperbanyakkan selawat ke atasku. Sebab ia melapangkan kebimbangan, kedukacitaan, kesusahan, memperbanyakkan rezeki serta menunaikan hajat".
 
Jom berselawat...
 
Ni gambo paksa rela... terpaksa ikut permintaan isteri. Susah betul En Somi ni nak bergambo... cam laa kena bayor kalau amik gambo...
Heee.... Semua free... dari songkok sampai la ke kain sampin, opis dier sponsered
 
 

Monday, January 13, 2014

Jom Memetik Duku Langsat

Assalamualaikum...
 
Ni mase singgah Muar sekejap... lepas bercuti kat Melaka hari tu. Atam pesan suruh balik... petik duku langsat kat kebun me. Dah... sendiri punye kebun, takkan nak harap ke kakak & abang2 jerkan.... banyak la lemak hang.

Buah duku langsat



Hasilnyer... dapat la satu besen besar & 2 beg plastic
 
Ni buah duku... lum boleh petik lagi tapi banyak yang dah tersengih2. Selalunyer jadik cam tu sebab cuaca yang hujan & panas berulang2

Okay... fruits in d house
Duku langsat dari kebun me
 
Rambutan pun dari kebun me, Pulasan dari rumah Atam
 
Dan Durian dari Taiping... Adik ipar me hantar... wah musim durian ler kat Taiping, durian Muar dah habis... sambung makan durian Taiping pulak
 
Alhamdulillah... syukur atas nikmat Allah. Tapi me terpikir, dulu2, zaman me kecik2, musim buah2an setahun sekali jer, sekarang ni macam sepanjang tahun ader buah2an. Dan musim buah2an pun dah tak same. Contohnyer kat Muar musim buah.. kat Taiping tak pulak. Biler musim buah kat Muar dah penghujung ataupun dah habis, musim buah kat Taiping baru nak start. Untung tu memang untung ler sebab puas dapat makan buah2an tapi takut pun ader jugak. Mungkin ni salah satu tanda, menunjukkan dunia dah akhir zaman... dunia dah tua & proses penggiliran dah tak seperti yang sepatutnyer.
 
Huhu... takut2 gak... amalan perlu ditingkatkan.

Sunday, January 12, 2014

Aper Lagi Yang Menarik di Istana Kayu Osem

As Salam...

Ni laa sebahagian yang dapat menarik perhatian me...

Haa!!! Tengok ni, rupe2nyer di zaman kesultanan Melaka lagi dah amalkan hukum Hudud tapi zaman sekarang tak nak ikut hukum Islam ni. Tu yang dah macam negara jenayah dah Mesia sekarang ni. Hari2 kejadian jenayah di sana sini.
 
 
Tapikan ader gak... hukuman yang mengelikan hati macam gamba kat bawah ni. Mane boleh cam nikan... Abis tu kalau orang yang tak bersalah tu tak dapat nak tahan nafas dier lebih lame dari orang yang bersalah tu, maka orang yang tak bersalah tu dikira bersalah.. Ini sangat tidak adil laa kan. Tak logiknyer... saper laa yang buat undang2 cam ni.
 

 Dan lagi yang menarik ialah ukiran2 kayu yang sangat osem ni. Ni laa kemahiran tukang kayu melayu, warisan orang dulu2


 

Dan lagi pinggan mangkuk lama. Yang ni pinggan mangkuk Cina  sebab Melakakan banyak pengaruh cina... Pedagang Cina, Laksamana Cheng Ho, Puteri Hang Li Po & masyarakat Baba Nonya


Barang2 perhiasan diri orang perempuan

Pelita lame ni...

Tepak sireh dulu2, sekarang tepak sireh ni orang guna mase majlis meminang & perkahwinan jer
 
Banyak lagi barang2 antik yang lain... tak larat nak amik gamba semuanyer. Ok habis sudah citer pasal Melaka.