Alhamdulillah... akhiryer me dapat jugak makan kuih Bodin ni... Yeaaa!!! TQ Atam sebab merealisasikan impian adik bungsu kesayangan ni..
Kebetulan me balik ke Muar hari minggu lepas, sebabnyer En. Somi ada jemputan ke majlis perkahwinan anak kawan baik dier di Simpang Renggam, Johor. So, lepas opis petang Jumaat tu kami terus balik ke Muar. Majlis hari Sabtu, hari penamaan calon tu 20/04/2013. Atam buatkan kuih ni hari Ahad untuk sarapan pagi.
Ni ubi kayu yang dah siap diparut
Atam lipat cam bentuk lopes, so me teringat nak bagi name dier lopes ubi & me buat cam arwah mak buat dulu, gulungkan masuk dalam daun pisang. Hak tengah2 ada getah tu sebab dau pisang tu terkoyak sebab terlebih muatan. Al maklum laa... amatur yang buatkan. Kemudian dikukus tapi Atam cakap rebus pun boleh tapi kena guna daun pisang yang banyak sebab takmo kasi air masuk dalam ubi
Yeaaa... siap sudah. Gaulkan dengan kelapa parut sebelum dimakan dengan air gula Melaka
Jom!! makan. Akhirnyer!!!!
Hmmm.... dulu2 kuih ni la yang popular biler ada keramaian or kenduri-kendara. Ya laa mase tu ubi jer yang murah dan senang dapat. Buat secara gotong royong... rewang gitu.
Tinggal Nostalgia!!!
No comments:
Post a Comment