Hani's Precious

Tuesday, November 5, 2013

Sarapan Lempeng & Sambal Udang Letfover

As Salam...

Ni sarapan beberape hari lepas... lempeng cicah sambal udang, leftover makan malam... malam tu. CMG Dapur Tanpa Sempadan panggil lempeng ni lempeng pekak... tak tau ler nape dipanggil cam tu.  Dah lame tak makan lempeng... tetibe teringin lak tapi lempeng me semetinyer garing... ader sikit2 krup2 cam tu. Kalau lembik me tak suke.
 
Mase kecik2 dulu lempeng ni memang sarapan setengah wajib bagi kami. Kami bukannyer orang senang dulu. Macamana pun... Alhamdulillah... masih ader rezeki untuk kami seme. Terima kasih Allah. Biasanyer kalau orang buat lempeng, asalkan dah masak jer terus angkat tapi me tak leh nak berape telan kalau yang tak garing... lempeng me mesti garing sebab tu mase kecik, kalau mak buat lempeng... me akan mintak mak buatkan yang garing untuk me. Bile dah agak2 pandai buat sendiri, me suruh mak tinggalkan bancuhan tepung yang terakhir tu untuk me sebab me nak buat sendiri & mesti buat garing2 punyer... baru ler sedap nak makan.

Kalau arwah mak buat lempeng biase cam ni, biasanyer akan dicicah ngan gula pasir,  atapun susu, atau pun jem durian, rambutan or manggis yang mak buat sendiri tapi lempeng garing me tak yah cicah aper2, makan cam tu jer dah sedap. Satu lagi jenis lempeng yang arwah mak selalu jugak buat ialah lempeng gulung... lempeng kaler hijau dan mak akan letakkan inti kelapa dan gulung... yang orang panggil kuih ketayap tu. Tapi dulu2 wane hijau mak menggunakan daun pandan bukannyer guna perwarna.
 
Ni lempeng yang me buat hari tu, bleh garing lagi sebenarnyer tapi takat ni pun dah cukup dah
 
Memang sedap bile makan lempeng ni garing2... tetibe jer terase nak makan lempeng laa pulak...

No comments:

Post a Comment