Hani's Precious

Sunday, May 8, 2011

Hunting D Muar @ 2/5/2011

Salam Hujung Minggu Lagi,

Minat menghunting masih membara lagi.... tah bila la nk insaf agaknya. Cuti  hari pekerja baru ni,  me balik ke Muar, so me amik ler kesempatan untuk menziarah ke kedai apek. Ada 1 kedai apek ni me memang lum dapat nak korek lagi barang2 dia. Sebabnya dulu pegi, dia baru nak bukak kedai, baru nak keluarkan barang2. Me pun tanam ler azam untuk pegi lagi.

Kali ni pegi lewat cikit ngan harapan dia dah ready & boleh le me menyelongkar apa yang patut tapi rupa2nya lebih kurang cam dulu gak. Agaknya sebab hari tu cuti umum, maka dia pun lambat ler bukak kedai. Kedai dia ni mak datuk ooiiii....punya la sarat padat ngan barang2 sampai nak lalu pun susah. Cuma ada lorong je cukup2 untuk jalan. Kiri kanan penuh ngan barang2. Me nak cari PML pun terintai2 celah2 barang2 tu.

Me tanya ngan nonya, 'ada pinggan lama?'. Dia kata ada, me pun tunggu ler.... dia kuar2, tau tak apa dia bawak.... wallla... menda yang memang me tak sangka masih boleh dapat kat kedai apek. Nonya bawak kuar piring ngan pinggan Khyber Johnson Bros from England gituuu, kaler biru. Umur pinggan tu mau ler 50 - 60 taun agaknya. Ingatkan nak le ambik lebih2 tapi apek sekarang dah pandai ler... dia tau ramai orang cari PML, so dia pun demand le rege. Tawar2 dapat kurang cikit je. Nampaknye lepas ni me kena belajo ilmu mengayat niii.. 

Masa me kecik2 dulu memang kami guna pinggan ni tapi  arwah mak punye kaler coklat ngan hijau. Masa Atam renovate rumah arwah mak & pak dulu, terjumpa la saki baki pinggan2 ni. Me amik sekeping setiap satu, yang lain kakak & abang me amik. Pinggan ni bila dah lama guna dia akan jadi retak seribu.

Sebenornyekan me masih tak puas ati  sebab tak dapat nak selongkar kedai apek tu lagi. Agaknya tah macam2 menda lagi ada kat kedai dia tu. Hai bila laa dapat p kedai apek ni lagi. Bukannye selalu pun balik kampung.

Ni lah dia piring & pinggan tu.Masih cun melecun lagi. Tak mampu nak beli banyak sebab mahe ler. Cukup le tu wat syarat.





No comments:

Post a Comment