Hani's Precious

Sunday, February 9, 2014

Lupa Nak Entry - Kisah Si Tuna

Salam Ahad...

Me lupe nak wat entry pasal si Tuna ni. Baru perasan semalam bila bukak gallery di phone. Bukan citer pasal si tuna jer... Ader beberapa lagi kisah lain yang belum diwat entry lagi rupenyer.

Ni citer pasal memotong & membersihkannya si ikan tuna untuk dibuat lauk nasi dagang... Menu untuk kenduri lepas majlis aqad nikah nanti. Kenduri kat Johor tapi menu nasi dagang... Cam pelik jer kan, sebab biasanyer nasi dagang ni makanan orang Pantai Timur. Tapi kuarge me memang dah biase ngan nasi dagang sebab Atam dulu kan duduk di Terengganu berbelas tahun.

Ikan2 tuna ni Anjang bawak dari Sabah... Untungkan duk Sabah... Makanan laut mewah & murah. Sebab tu kami kalau pegi ke Sabah... tak melepaskan peluang untuk bawak balik hasil laut ni. Punya laa beso ikan2 ni... dekat 30 kilo semuanyer yang dibawak balik ke Muar hari tu.

Sebahagian daripadanyer... yang lain dalam kotak gabus


 
 
 Siap guna parang panjang & tukul besi lagi sebab part tulang tu susah nak potong... keras...
 
Siap dipotong... tugas me mencuci ikan2 ni jer. Tak kuase nak potong ikan sebesar batang kayu ni..

Me terlupe pulak nak ambik gamba nasi dagang & gulai ikan tuna ni yang dah siap. Busykan... tak teringat mende2 cam tu.

No comments:

Post a Comment