Kuih Ros ni ader banyak nama, ader orang panggil kuih Loyang, kuih Goyang & ader juga yang panggil kuih Bunga Durian. Antara kuih muih tradisonal yang kadang2 arwah mak buat dulu2. Sesekali bile mak buat seronok nak tolong buat same. Adunan tepung tu kene pandai bancuh & betul sukatannyer sebab adunan tepung ni akan mempengaruhi bentuk rupe kuih ni bile dah siap digoreng nanti.
Kuih ni bukan orang Melayu jer buat, orang Cina, Baba Nonya & orang India pun buat. Kuih 1 Malaysia... heheee... Kawan me si Shuba, bawak kuih ni ke opis lepas Depavalli tahun lepas.
Acuan2 yang kat gambo ni me jumpe kat kedai serbaneka tak jauh dari rumah me... pegi kedai tu ngan anak buah me Azmi sebab nak cari cat & peralatan mengecat tapi rupenyer kedai ni macam2 ader. Selalunyer kalau pegi ke kedai pinggan mangkuk... acuan kuih ros ni selalu ader tapi yang me jumpe kat kedai serbaneka ni cantik & sangat kemas buatannyer. Yang selalu me jumpe tu cam kasar jer buatannyer
Rupe2nyer bile me google, ader macam2 bentuk acuan kuih ros ni, macam kat gamba ni. Bentuk bintang & rama2 pun ader. Gambo ni me pinjam dari nasilemaklover.blogspot.com
Dari flickr.com, lain sikit bentuk bungenyer
Macam ni laa rupe bentuk kuih ros yang dah siap digoreng... Me pinjam 2 gambo dari lengskitchen.blogspot.com. Cantik sangat kuih ros buatan lengskitchen ni
Yang bentuk bintang ni pun cantik juga. Gambo dari carigold.com
Kebetulan kat rumah memang ader Kuih Ros, lebihan mase kenduri Huda hari tu, me amik sebungkus bawak balik KL. Sekarang ramai yang dah mengkomersialkan kuih ni... bagus laa kan
Dalam banyak2, cume 2 jer yang masih sempurna bentuknyer... yang lain semua dah pecah. Ye laa kan, kuih ni kan rapuh, so kene jaga elok2
Selain kuih ros, banyak gak kuih2 lain yang dah dikomersialkan sekarang ni, macam kuih bahulu, dodol, putu kacang, kuih karas, kuih bangkit dll.
No comments:
Post a Comment