Ni antara kuih breakfast masa kat Muar hari tu. Pelikkan name kuih ni Nagasari... dari kecik lagi me terpikir nape laa name dier camtu. Naga tu sejenis haiwan lagenda (tah wujud ke tak sebenornyer... me pun tak tau) & Sari tu kan pakaian tradisional kaum India. Sampai sekarang me tak dapat jawapannyer.... dulu2 me rajin tanya pade arwah mak... nape camtu... nape camni, rasenyer me lupe nak tanye kenape kuih ni name dier Nagasari.
Kuih ni arwah mak memang selalu sangat buat mase me kecik dulu, mungkin sebab bahan2nyer yang simple & mudah dapatkan. Bahan asasnyer tepung beras, santan, pisang yang dipotong2 kecik & semestinyer la garam & gula untuk perasa. Adunan tepung & santan tu dimasak dulu, dah agak pekat... masukkan pisang yang dah dipotong kecik tu.. Gaulkan sekejap jer. Pastu guna daun pisang untuk membungkus & kemudian di kukus. Kalau malas nak amik daun pisang, boleh guna jer loyang or acuan agar2.
Yang berbalut daun pisang tu kuih Nagasari yang original
Macam ni la rupe kuih Nagasari yang dah siap dimasak. Ini yang dimasukkan ke dalam acuan
Ni adunan jemput2 pisang sebenornyer tapi dimodenkan cikit, bakar guna kuali ajaib yang acuan untuk wat waffle tu. So, lagi sedap sebab garing gitew... Untuk lagi sedap, campurkan ler kismis ke, oat ke... ikut selera masing2 la
No comments:
Post a Comment