Hani's Precious

Wednesday, December 25, 2013

Agar2 Simple Yang Lawak

Assalamualaikum...

Dua hari lepas me wat agar2... agar2 simple jer. Me tengok ader 1 tin laici yang belum bukak, so me campurkan ler buah laici & jus dier ke dalam agar2 tu.  Mase mengacau adunan agar2 tu, me cium ler bau adunan tu, saje nak tau ader tak bau laici or bau wangi sirap ros sebab wane merah tu me campurkan sirap ros F&N. Tetibe me pelik... nape baunyer cam ni, takde langsung bau laici or sirap ros tapi ader bau yang me rase memang me tau tapi tak leh nak pikir waktu tu. Me pun rase ler agar2 yang cair tu... nape yer rasenyer macam masam2 sikit. Me pikir tak kan ler buah laici ni masam pulak.
 
Bile dah masak, me masukkan adunan agar2 tu dalam bekas2 dadih yang memang ader banyak kat rumah. Bile agar2 tu dah beku, me pun makan ler satu... huhuhu... hahahaa... persoalan me terjawab kenape agar2 tu ader rase masam. Maka dengan tak sengajanyer terciptalah Agar2 Laici Sirap Ros berperisa Tomyam.... hahahaaa!!! Adoyaaiii... tak penah dibuat dek orang ler. Bile me pikir2 semula... periuk yang me wat masak agar2 tu sebelum ni ader guna untuk masak tomyam.. ape laa nasib... jadi agar2 perisa tomyam laa pulak.

Me tak puas ati, so me rebus semula semua agar2 yg dah beku tu & tambah air sebab nak bagi kureng cikit kemasamannyer.... hahahaaa... lawak betul laa. Alhamdulillah... Berjaya jugak taktik tu walaupun masih ader cikit lagi rase masam tu... cikittt jerr. Bile En Somi balik me suruh dier makan, me tanya okay tak... dier kata okay jer... hahahaaa, kalau laa dier tau citer sebenar... malas ler nak cite kat dier, nanti dier tak nak makan lagi, jenuh ler me nak ngabiskan agar2 tu sorang2kan.
 
Agar2 Laici Sirap Ros berperisa Tomyam
 
Cam tu ler citernyer... tak sangka pulak periuk tu masih lekat lagi bau & rase tomyam. Cam ni kena guna periuk khas ler kalau nak masak agar2 or custard.

No comments:

Post a Comment