Salam Sejahtera...
Daging Rebus & Daging Bakar Cicah Air Asam ni menu yang femes di Utara tanah air. Me buat hari tu gune daging korban yang dapat mase hari raya haji. Kalau dah ader lauk ni me rase tak yah lauk lain pun tak pe.
Simple jer cara masak daging rebus ni. Rebus jer daging ngan bawang putih, bawang merah, serai, halia & lengkuas. Untuk daging bakar me perapkan daging ngan bawang merah, bawang putih, halia & serai yang ditumbuk. Tambahkan serbuk kunyit, garam & me letak ckit sos tiram untuk perisa. Klau tak letak pun takde masalah. Me bakar daging tu gune pemangang ajaib. Untuk air asamnyer guna buah tomato, bawang besar, cili padi, belacan, air asam jawa & ckit gula.
Sesekali makan memang sedap tapi tak boleh laa selalu sebab bile umur dah meningkat ni memang kene jaga la bab2 makan ni kan. Kena kurangkan makanan berkolesterol tinggi, kurangkan garam, gula & makanan yang berminyak. Dulu2 sebat jer semua... Hahahaaa..
My Daging Rebus & Daging Bakar Cicah Air Asam
No comments:
Post a Comment