As Salam..
Lama dah teringin nak makan sira labu ni. Elok makan labu ni sebab salah satu makanan kegemaran Rasulullah. Teringat dulu arwah mak rajin gak buat... dulu2 tau makan jer. Memang tak penah buat sendiri pun. Ni 1st time nak try wat sendiri. Kebetulan mase balik ke Muo tu hari... kat satu pasaraya baru bukak ni ader jual labu. Cantik2 & murah pulak tu labu dier... RM0.89 sen jer sekilo.
Bile balik ke KL, me goggle laa cara2 nak buat sira labu ni.. Rupa2nyer sira labu ni makanan kegemaran orang2 Kelantan. Resepi yang me jumpe semua kate kene rendam dengan air kapur, lama pulak tu... sampai 1-2 jam, sebabnyer nak bagi texture labu tu kenyal biler dah masak. Tu style Kelantan rasanyer. Tapikan seingat me, arwah mak tak penah pun rendam ngan air kapur.
So, orang pemalas ini ikut ler cara yang mudahkan... buat aper nak susah2. Me potong labu, cuci & masukkan dalam periuk. Pastu potong gula melaka kecik2 & tabor atas labu. Masukkan jugak gula pasir sikit & garam. Letak air sikit jer. Tapi sesape nak air gula tu banyak, letak ler air lebih sikit. Sepatutnyer alaskan labu tu ngan daun pandan tapi lupe laa pulak nak amik daun pandan mase balik kampong hari tu. Tutup periuk & masak guna api kecik dalam 20 - 25 minit gitew. Senang bebeno rupenyer... tu laa kan, lain kali jangan tau makan jer... Hahaaa...
Ni laa labu2 tu... Geram tengoknyer. Dah laa besar2... murah pulak tu
Siap sudahhhh labu sira me
Mabeles gitew.. Makanan sunnah, mudah, cepat & sedap
Nanti bebile bleh buat lagi.. In Sya Allah.
No comments:
Post a Comment