Hani's Precious

Sunday, April 20, 2014

Kuih Abuk-Abuk... Kuih Nostalgia

Assalamualaikum...

Akhirnyerrr... selesai sudah citer pasal jalan2 di India. Welcome back to Malaysia.

Ni mase me balik kampung hari tu, Atam buat sarapan kuih abuk2. Me teringin nak buat sendiri tapi masih belum direalisasikan lagi. Me tak berape tau berape sukatan sagu dengan kelapa tu. Nanti bile dah nak buat baru nak tanya Atam. Rasenyer ni kuih yang senang dibuat.. tak yah nak bancuh2 tepung bagaikan. Dulu mase kecik2 selalu tolong mak buat kuih ni. Sekarang dah agak susah nak jumpe kuih ni. Tak ramai dah orang buat.
 
Bahan2nyer : Sagu biji (kami panggil sagu rendang, tak tau kenapa... lupe nak tanya ngan arwah mak dulu), gula melaka (racik halus2), kelapa parut (guna kelapa muda), garam & jugak daun pisang & lidi

Gaulkan sagu biji tu dengan kelapa muda & garam. Pastu letak dalam daun pisang yang dah dilipatkan (daun pisang ni kena layukan dulu, baru senang nak lipat... kalau tak nanti mudah koyak daun tu), letak sikit gula melaka kat tengah2 & letakkan lagi sagu untuk tutup gula tu

Lipat kemas2 & sematkan dengan lidi

Okay... sedia untuk dikukus

Siap sudah... sekejap jer kukusnya

Okay dah siap untuk dimakan... Macam ni laa rupenyer yang dah siap dimasak

Haaa... yang ni me punyer version. Dari kecik lagi me akan buat macam ni untuk me punyer. Me akan gaulkan gula melaka tu dengan sagu rendang sebabnyer me nak kemanisan dier sekata gitew. Me memang tak pandai masak tapi bab mengubah2 tu me memang kreatif... hahahaa!!
 
Me memang plan nak buat sebabnyer hari tu me nampak kat pasar Sentul ader orang jual kelapa parut muda. Bile me buat nanti, mesti yang vesion happening punyer. Me kan memang terror bab mengubah2 ni. Tungguuu!!!
 

No comments:

Post a Comment